Humanitární kontejner odjede ve čtvrtek do Afriky. Sbírka pro Zambii zaplnila 19 palet

Olomouc, Chiparamba - Přes půl tuny oblečení, téměř půl tuny látek do šicí dílny, desítky šicích strojů, berlí, lavic a židlí, zahradního náčiní, zemědělských nástrojů či koloběžek. To vše se podařilo nastřádat díky dárcům a firmám z celé České republiky. Sbírku na 19 paletách začne Arcidiecézní charita Olomouc nakládat do kamionu ve čtvrtek 6. prosince dopoledne. Poté vyrazí do Afriky. Věci z Kontejneru pro Zambii poslouží chlapcům, dívkám a rodinám zemědělců z vesnice Chiparamba. Mladí se naučí farmařit a šít, rodinám zase pomůže s obživou...

Charitní sestry pokračují ve stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Stávková pohotovost sester Charity Česká republika a dalších velkých poskytovatelů domácí zdravotní péče a zdravotní péče v pobytových v pobytových zařízeních pokračuje.

Lidé nemusejí na ulici mrznout. Víme, jak jim pomoci. Charitní návod pro každého

Ilustrační snímek Jakub Žák

Mrazy udeřily a lidé bez domova opět umírají na ulicích. Přitom by nemuseli. Charita Česká republika pro ně zřizuje síť ubytoven a nocležen, které od prvních mrazivých dnů zvětšují své kapacity. Jenže mnoho bezdomovců sem vůbec nepřijde, přestože je situace kritická. Proto apelujeme na všechny, aby nebyli lhostejní a zapojili se do pomoci lidem bez domova spolu s námi.

Charita je zpět z Haiti. Prožila tam zemětřesení i protesty. Ošetřila 368 chudých

Klára, Josef a Christela

Haiti, Olomouc – Téměř 370 ošetřených chudých Haiťanů, návštěva šicí dílny, kde švadleny šijí na šlapacích strojích z ČR, setkání se školáky podporovanými českými dárci, ale i zemětřesení či protesty s hořícími barikádami. To vše prožili při měsíčním pobytu na Haiti pracovnice Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) Klára Lőffelmannová a lékař Josef Marada. Nyní jsou zpět. „Když se třásla půda pod nohama, poprvé jsem na Haiti pocítila strach. A jaká je tam aktuální situace? Lidé jsou hrdí, že jsou nezávislí (Haiti byla první kolonie, kde povstali otroci a vybojovali si svobodu), avšak jsou zcela odkázaní na pomoc okolí. Zemí stále zmítají nepokoje,“ sděluje své pocity z poslední mise v nestabilní karibské zemi Klára Lőffelmannová...

Vánoční balíčky pro ukrajinské děti si poslechnete v rozhlasové reportáži

Foto: Pavel Langer, ACHO

Všech víc jak 400 ukrajinských dětí z rodin v nouzi ze seznamu Arcidiecézní charity Olomouc již mají jistý Vánoční balíček. Díky lidem dobré vůle z nejrůznějších koutů České republiky. Proč chtějí udělat radost chudým dětem a koho například obdarovali? To se dozvíte v reportáži Moniky Tomáškové a Českého rozhlasu Olomouc.

Světový den chudých: Slyšme volání lidí na okraji!

Ilustrační snímek Richard Bouda

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze „spořádané“ společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých (18. 11.) je pro nás příležitostí slyšet „volání“ chudých a dát jim najevo svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.

Vánoční balíčky pro Ukrajinu: zbývá obdarovat posledních 37 dětí

Děti z Lopatyna děkují dárcům. Měly radost

Vladovu rodinu poznamenal válečný konflikt na východě Ukrajiny, kam narukoval jeho otec. Mnozí muži se vracejí z bojů zpět domů traumatizovaní, proto se Vladova rodina rozpadla. Jednou z chlapcových radostí je fotbal. Fotbalový míč, dres a další věci zabalila loni chlapci do vánočního balíčku rodina z Olomoucka. „Jé, Manchester United! Duže djakuju,“ byl Vlad nadšený. Dárci se trefili do černého, přesto chlapce potěšilo ještě něco víc. „Důležité je, že někdo chce druhému udělat radost. Budu se učit česky a příště dárcům pošlu pozdrav v češtině,“ dodal tehdy třináctiletý Vlad. Arcidiecézní Charita Olomouc dopravuje dárky na Ukrajinu každý rok, letos má na seznamu 414 dětí. Čeští dárci si už většinu rozebrali k obdarování, zbývá posledních 37 dětí.

Národní potravinová sbírka dá lidem možnost projevit solidaritu s potřebnými

Národní potravinová sbírka 2018

Šestý ročník Národní potravinové sbírky proběhne v sobotu 10. listopadu 2018 od 8 do 18 hodin ve více jak 680 supermarketech v celé České republice . Zde může každý nakoupit a následně darovat trvanlivé potraviny a drogistické zboží. Charita Česká republika je oficiálním partnerem této sbírky, které se v regionech tradičně zúčastní řada místních Charit.

Pět mužů a čtyři ženy obdrželi letošní Cenu Charity Česká republika

Hana Mácová, Miroslav Čapek, Kateřina Litošová (sestra Dagmar) s diplomy. Foto Lubomír Kotek

Charita má mnoho tváří. Jsou to nejen tváře klientů, ale také osmi tisíc zaměstnanců. Patří mezi ně lidé různého vzdělání i schopností, které ovšem spojuje obětavost a zápal pro charitní dílo. Charita se snaží jejich přínos každoročně ocenit tím, že vybrané zástupce nominuje na Cenu Charity. Letos ji obdrželo devět zaměstnanců ze všech diecézí.

Arcidiecézní charita Olomouc hledá Ředitele/ Ředitelku do Charity Olomouc

Olomouc – Řídit organizaci, která pomáhá potřebným v duchu milosrdné lásky, umět ji prosadit a neustále upevňovat její zázemí. To je výzva. Charita hledá vhodného člověka na post ředitele/ ředitelky do Olomouce. Strukturovaný životopis s motivačním dopisem, představou o řízení Charity Olomouc a další dokumenty mohou uchazeči posílat na adresu Arcidiecézní charity Olomouc až do 19. října