Charita: Zdravotní pojišťovny ohrožují domácí zdravotní péči

Představte si, že si u vás někdo objedná práci. Vy ji odvedete kvalitně, včas a v plném rozsahu. Vyúčtujete ji – a poté se dozvíte, že dostanete zaplacené jenom tři čtvrtiny. Připadá vám to správné a spravedlivé? Přesně takhle se totiž chovají už mnoho let zdravotní pojišťovny k Charitě Česká republika a dalším poskytovatelům domácí zdravotní péče. Říkají tomu regulace. A kvůli tomuto přístupu je nyní domácí péče ohrožena. I proto oznamujeme pokračování stávkové pohotovosti a za podpory odborů vyzýváme zdravotní pojišťovny k okamžitému řešení situace.

Sestry domácí péče nechtějí být novodobými otrokyněmi!

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Tak tu máme zase MDŽ. Vzpomínáme na odvahu amerických žen, které vyšly do ulic s transparenty, aby si vybojovaly volební právo. Jistě řeknete, to už je více než stoletá historie. Ovšem ne tak úplně. Právě se několik tisíc sester pracujících v agenturách domácí zdravotní péče v naší, České republice, chystá protestovat proti novodobému zotročování. „Za poctivou práci chceme slušné platy,“ zní od sestřiček stále hlasitěji.

Krize trvá. Domácí péči opouštějí sestry – kvůli nízkým platům

Ilustrační snímek

Poskytovatelé domácí péče a zdravotní pojišťovny nenašli řešení kritické situace.Napětí trvá, zdravotní sestry odcházejí z domácí péče na lépe placená místa v nemocnicích. Poskytovatelé domácí zdravotní péče a zdravotní pojišťovny ani na čtvrté schůzce nenašli shodu.

Pomozme zajistit dostupnou zdravotní péči pro všechny potřebné

Lidé bez domova s omrzlinami, kožní nemocí či otevřenou ránou se stávají psanci, kterým neumíme účinně pomoci. Podobně jsou na tom nemocní senioři, ponechaní bez pravidelné pomoci rodiny. Mnozí by mohli a chtěli zůstat doma, kde jsou zvyklí, jenže to často není možné. Nejsou jim dostupné potřebné zdravotní služby. „Poskytování sociálních služeb nemocným lidem, kteří se ocitli na okraji, drhne. Problém leží v nedořešené situaci na tzv. zdravotně-sociálním pomezí,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

Tříkrálová sbírka překonala loňský rekord. Děkujeme dárcům za štědrost!

Koledníci z Jilemnice. Foto Jakub Žák

Celkem 119 184 663 korun. Tolik se letos vybralo do 23 908 pokladniček Tříkrálové sbírky. Dnes místní charity pod úředním dozorem rozpečetily ty poslední a peníze z nich sečetly. Kluci a děvčata v přestrojení za tři krále koledovali a vybírali peníze do pokladniček prvních čtrnáct dní v lednu. Charita Česká republika nyní děkuje všem, kteří s láskou přispívají na pomoc potřebným.

Tříkrálovou sbírku podpořila i německá farnost v Praze

Snímek Německá římskokatolická farnost v Praze

Do Tříkrálové sbírky se zapojují rovněž cizinci a spoluobčané, jejichž mateřským jazykem není čeština. Tradičně se této akce účastní členové Německé římskokatolické farnosti v Praze, kteří podobnou sbírku znají z domova. „Sternsinger-Sammlung má v Německu a v Rakousku dlouholetou tradici, ještě delší než v České reopublice,“ říká P. Martin Leitgöb, duchovní z pražského kostela sv. Jana Nepomuckého na Skalce, kde se němečtí katolíci scházejí každou neděli k bohoslužbám.

Domácí zdravotní péče je stále v akutním ohrožení

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Kdo nezažil, neví. Neví, že ve vlastní posteli, ve vlastním bytě může stonat i těžce nemocný člověk. Některým tuto možnost přiblížil nedávno oceněný film Domácí péče. Ale mnoho je těch, kdo o této formě zdravotní péče neví. Sestry domácí zdravotní péče se pohybují v naší společnosti nenápadně a skromně. Přesto několik čísel může ukázat, že Domácí zdravotní péče je široká platforma velice specializované zdravotní péče. Charita Česká republika ji poskytuje od roku 2001, kdy ji jako experiment začalo financovat Ministerstvo zdravotnictví.

Charitní sestry pokračují ve stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Stávková pohotovost sester Charity Česká republika a dalších velkých poskytovatelů domácí zdravotní péče a zdravotní péče v pobytových v pobytových zařízeních pokračuje.

Lidé nemusejí na ulici mrznout. Víme, jak jim pomoci. Charitní návod pro každého

Ilustrační snímek Jakub Žák

Mrazy udeřily a lidé bez domova opět umírají na ulicích. Přitom by nemuseli. Charita Česká republika pro ně zřizuje síť ubytoven a nocležen, které od prvních mrazivých dnů zvětšují své kapacity. Jenže mnoho bezdomovců sem vůbec nepřijde, přestože je situace kritická. Proto apelujeme na všechny, aby nebyli lhostejní a zapojili se do pomoci lidem bez domova spolu s námi.

Světový den chudých: Slyšme volání lidí na okraji!

Ilustrační snímek Richard Bouda

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze „spořádané“ společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých (18. 11.) je pro nás příležitostí slyšet „volání“ chudých a dát jim najevo svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.