Arcidiecézní charita Olomouc hledá Ředitele/ Ředitelku do Charity Olomouc

Olomouc – Řídit organizaci, která pomáhá potřebným v duchu milosrdné lásky, umět ji prosadit a neustále upevňovat její zázemí. To je výzva. Charita hledá vhodného člověka na post ředitele/ ředitelky do Olomouce. Strukturovaný životopis s motivačním dopisem, představou o řízení Charity Olomouc a další dokumenty mohou uchazeči posílat na adresu Arcidiecézní charity Olomouc až do 19. října

Na Vánoční balíčky se letos těší 414 chudých dětí z Ukrajiny

Roman s vánočním dárkem Foto: P. Langer, ACHO

Chaloupka, ve které žijí dvě cizí rodiny. Nevede k ní silnice, cesta je bahnitá, plná děr. V ukrajinském Lopatynu takhle bydlí desetiletý Roman. Chlapec má Downův syndrom, rodina je velmi chudá, loni neměla doma ani vánoční stromeček. O to víc chlapci udělal radost Vánoční balíček. Čeští dárci mu poslali sportovní bundu, papírové skládačky a hakisak. Největší radost mu udělal fotbalový míč, se kterým si hned zakopal. A Roman nebyl jediný, kdo měl radost, usmívali se babička s dědečkem i sousedé. Arcidiecézní Charita Olomouc dopravuje dárky na Ukrajinu každý rok, letos má na seznamu 414 potřebných dětí, které zájemci z ČR mohou obdarovat. Je to o 73 dětí víc než loni.

Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá na Haiti. O víkendu tam zakusila zemětřesení

Haiti - O deštivém sobotním večeru udeřilo na severozápadě Haiti zemětřesení o síle 5.9 stupně Richterovy škály. Podle posledních informací je v zemi 12 mrtvých a přes 180 zraněných. Otřesy půdy pocítil i tým Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO), který do Karibiku přijel na měsíc zkontrolovat projekty Charity a uspořádat prohlídky a ošetření potřebných v odlehlých oblastech. Otřesy půdy se opakovaly i v neděli...

Humanitární pracovnice s lékařem jsou právě na Haiti. Přečtěte si jejich Zápisky z cest

Foto: V. Kanyza, J. Kocián

Haiti - AKTUALIZUJEME. Přes měsíc v Karibiku, ve zhrouceném státě Haiti, kde nefunguje školství, zdravotnictví, kde se snadno dostanete do blokády silnice, nejrůznějších protestů a kde s podzimem začala i sezona hurikánů. V takových podmínkách aktuálně pomáhají naše humanitární pracovnice Klára Lőffelmannová a lékař Josef Marada. Čekají je prohlídky a ošetření lidí z odlehlých oblastí, monitoring projektů Charity a spousta dalších povinností. Sledujte, jak si vedou, v Zápiscích z Haiti…

Charita vyhlašuje sbírku na pomoc obětem tsunami v Indonésii

V pátek 28. září postihlo indonéský ostrov Sulawesi (Celebes) zatím nejsilnější ze série zemětřesení a to o síle 7,4 stupňů Richterovy škály. Následná vlna tsunami si vyžádala stovky lidských životů, celkový počet postižených obyvatel může dosáhnout několika set tisíc, podle některých odhadů až dva miliony. Charita Česká republika proto vyhlašuje finanční sbírku na pomoc obětem a obnovu země.

Dny pro duševní zdraví

Již 29. ročník Týdnů pro duševní zdraví nabídne širokou paletu akcí po celém Česku. Pomáhá čelit stereotypům o duševním zdraví a nemoci.

Ve dnech  8.10. - 12.10. 2018 proběhne také v Uherském Hradišti jako Dny pro duševní zdraví. Jedná se již o čtvrtý ročník této aktivity v našem městě, který organizuje a pořádá centrum sociální rehabilitace pro osoby s duševním onemocněním Labyrint – středisko Oblastní charity Uherské Hradiště.

Johna Zimbu ocenila královna Alžběta. Za pomoc chudým dětem na zambijském venkově

John se sudoměřickými dobrovolníky ve škole v Chiparambě

Chiparamba, Londýn - Ocenění od anglické královny Alžběty II. potěšilo zambijského učitele Johna Zimbu. Ten postavil s podporou českých dárců školu v chudé vesnici Chiparamba, v této oblasti se dál snaží snížit negramotnost, těhotenství u teenagerů a také smysluplně naplnit volný čas mládeže, což je prevencí proti nejrůznějším problémům. Jsme rádi, že se na jeho práci můžeme alespoň trochu podílet. Johne, gratulujeme!

Lidé myslí na Haiťany v odříznutých oblastech. Připíjeli jim na zdraví a ušetřili přes  25 000 Kč

Na zdraví Haiti 2018

Hranice, Olomouc, Svitavy, Zábřeh – Dívka s hnisající špatně ošetřenou ránou na ruce, chlapec s osm měsíců trvajícím zápalem plic nebo srdeční vady objevené u malých dětí. Například tyto případy řešili v posledních třech letech přímo na Haiti pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc. Díky kampani Na zdraví Haiti bylo dosud v odlehlých oblastech karibského státu ošetřeno kolem devíti set potřebných, v drtivé většině dětí. Letos k nim přibydou další. Srpnová akce Charity vynesla díky podnikům a jejich hostům v Olomouci, Svitavách, Zábřehu a Hranicích 18 291 korun. Poprvé se zapojila i olomoucká Dobrodruhá, ve které zákazníci nakupovali haitské zboží a tím přispěli dalšími 7 325 korunami.

Geralda i Zambii nasnímala kamera

Ostrava – Zahradou Televize NOE se ve čtvrtek 6. září ozývalo bubnování. Za bubínek usedl zambijský kněz Gerald Daka. Natáčel se videospot o Charitě pro Zambii. Odpoledne byl Gerald hostem pořadu Živě s Noe.

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.