Signál v tísni
18. srpna 2020 Rubrika A

Signál v tísni

Charitní pečovatelská služba v Kroměříži momentálně zajišťuje péče pro bezmála stovku klientů. Paní pečovatelky jezdí k uživatelům sedm dní v týdnu (včetně svátků) od šesti hodin ráno do desíti do večera. Především seniorům pomáhají s hygienami, přípravou jídla, podáním stravy, nákupy, zajištěním obědů, nebo třeba drobným úklidem.

Kromě zajištění základních potřeb uživatelů, je naší prioritou i jejich bezpečí a ochrana zdraví. Proto pravidelně komunikujeme s rodinnými příslušníky našich klientů a bezodkladně je informujeme o každé změně, které si u uživatelů všimneme. Stává se, že zaregistrujeme zhoršení zdravotního stavu, čas od času si uživatel postěžuje, že se necítí dobře, dochází však i k dalším změnám, které konzultujeme s rodinnými příslušníky, kterým samozřejmě na těchto informacích záleží. V případech, že klient rodinu nemá, nebo je situace neodkladná, často jednáme sami, a tak občas dojde i na přivolání rychlé zdravotnické záchranné pomoci.
Mimo tyto běžné pracovní postupy, kterými přispíváme k bezpečí a ochraně zdraví uživatelů, jsme rádi, že můžeme působit i preventivně tím, že některým z nich zdarma půjčujeme takzvaný Signál v tísni. Jedná se o zařízení, které umožňuje spojení sos tlačítka, které má klient neustále při sobě, s operačním pultem městské policie. Pokud se klient necítí dobře, upadl, má náhlé zdravotní potíže a potřebu rychlou pomoc, ale i v případech, že se cítí ohrožený, stačí stisknout tlačítko. Městská policie poté okamžitě vyjíždí ke klientovi a zajistí co nejrychlejší pomoc.
Zařízení klientům půjčujeme po zvážení jejích situace. Zařízení je určené pro klienty, kteří bydlí sami, v blízkosti nemají rodinu a vzhledem ke špatné pohyblivosti jsou vystaveni například častému riziku pádu.
Charitní pečovatelská služba má momentálně v majetku dva tyto přístroje. Oba byly vyslány „do terénu“, a tak slouží v Kroměříži jedné starší dámě a manželům v seniorském věku.
Jsme moc rádi za spolupráci s Městskou policií Kroměříž a za možnost poskytnout našim klientům i „něco navíc“.

Jana Rohanová, DiS.
Vedoucí