Lidé myslí na Haiťany v odříznutých oblastech. Připíjeli jim na zdraví a ušetřili přes  25 000 Kč

Na zdraví Haiti 2018

Hranice, Olomouc, Svitavy, Zábřeh – Dívka s hnisající špatně ošetřenou ránou na ruce, chlapec s osm měsíců trvajícím zápalem plic nebo srdeční vady objevené u malých dětí. Například tyto případy řešili v posledních třech letech přímo na Haiti pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc. Díky kampani Na zdraví Haiti bylo dosud v odlehlých oblastech karibského státu ošetřeno kolem devíti set potřebných, v drtivé většině dětí. Letos k nim přibydou další. Srpnová akce Charity vynesla díky podnikům a jejich hostům v Olomouci, Svitavách, Zábřehu a Hranicích 18 291 korun. Poprvé se zapojila i olomoucká Dobrodruhá, ve které zákazníci nakupovali haitské zboží a tím přispěli dalšími 7 325 korunami.

Geralda i Zambii nasnímala kamera

Ostrava – Zahradou Televize NOE se ve čtvrtek 6. září ozývalo bubnování. Za bubínek usedl zambijský kněz Gerald Daka. Natáčel se videospot o Charitě pro Zambii. Odpoledne byl Gerald hostem pořadu Živě s Noe.

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Foto: Jakub Žák

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

Vojenský fond solidarity vyhlásil sbírku na pomoc rodinám tří padlých vojáků

Čest jejich památce

Vojenský fond solidarity vyhlásil mimořádnou finanční sbírku ve prospěch rodin vojáků rotného Martina Marcina, desátníka Kamila Beneše a desátníka Patrika Štěpánka, kteří zahynuli v neděli 5. srpna 2018 při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Přispět lze na účet nebo formou DMS, a to do 31. srpna 2018.

Bazilikou se rozezní zvuk flétny a varhan. Pro hospic zahraje duo Štreitová a Vrábel

Foto: Ján F. Lukaš

Svatý Kopeček – Barokní hudba jako chvála Bohu, netradiční propojení tónů flétny a varhan, Monika Štreitová, významná hráčka na příčnou flétnu a Marek Vrábel patřící ke špičce slovenského varhanního umění. Nevšední hudební zážitek slibuje v sobotu 18. srpna v bazilice na Svatém Kopečku Benefiční koncert pro hospic.

Vlna veder ohrožuje seniory. Charita aktivovala krizový plán pro horké dny

Na lavičce domova v Mukařově. Snímek archiv Arcidiecézní charity Praha

Hodně pijte a nechoďte na slunce. Tak zní doporučení Charity pro všechny a pro seniory zvlášť. Vlna veder, která zasáhla naši republiku, totiž představuje nebezpečí zejména pro seniory a chronicky nemocné. Pro jejich organismus znamená horko velkou zátěž a při nedostatečné konzumaci tekutin snadno kolabují. Charita Česká republika aktivovala plán pro horké dny, seniory v terénu i ve svých zařízeních vybízí k dodržování pitného režimu, mění jídelníček a ochlazuje jejich prostředí všemi dostupnými prostředky.

Na zdraví Haiti vyléčí chudé v Karibiku. Letos tam s Arcidiecézní charitou vyrazí i český lékař

Hranice, Olomouc, Svitavy, Zábřeh – Srpen ve jménu osvěžení a také dobrých skutků. Na dveře klepe již 4. ročník kampaně Na zdraví Haiti. Za kohoutkovou vodu mohou přispět hosté kaváren a hospůdek od jedné do nekonečna korun v Hranicích, Olomouci, Svitavách a Zábřehu. Za jejich příspěvky pak Arcidiecézní charita Olomouc uspořádá zdravotní kemp pro obyvatele, zejména děti, v odlehlé oblasti Baie de Henne. Letos na podzim tam s humanitární pracovnicí Charity zamíří i lékař.

Milí dobrovolníci, přijďte mezi nás a „vydejme se“ do Zambie

Kontejner pro Zambii. Pomozte nám pomáhat

Olomouc - V parných letních dnech zaměstnanci Arcidiecézní charity Olomouc sváží z dalekých koutů České republiky sesbíraný materiál do sbírky Kontejner pro Zambii. Charitní sklad v Olomouci se pomalu, ale jistě plní.  V tuto chvíli již není na co čekat… Do konce srpna musíme vše roztřídit, zabalit a připravit na dalekou cestu do jihoafrické Zambie. Sami to však bohužel nezvládneme, a proto se obracíme na vás, dobrovolníky.

Vybavení pro zambijskou školu zaplnilo celý náklaďák. Charita nakládala v Mírově

Kontejner pro Zambii je bohatší o školní nábytek z Mírova. Děkujeme

Mírov - Dva roky staré školní lavice a židličky, další nábytek jako větší či menší skříňky, tabule na křídu i tabule magnetická nebo také váhy… Nákladní auto Arcidiecézní charity Olomouc odjíždělo v pondělí 16. července z Mírova zcela naložené. Mírovští  poskytli Charitě do sbírky Kontejner pro Zambii školní nábytek. Pomohli tak potřebným již podruhé. Tentokrát do jejich lavic usednou děti v zambijské vesnici Chiparamba...